Yeni Adres

Yeni Sitemiz www.gezginimgezgin.com Adresine Taşındık.

Birazdan Güncel Sitemize Yönlendirileceksiniz.

13.01.2017

Japonya'da Yetişkinlik Töreni - Seijin Shiki


Gezgin: Nurşen KİTAURA

Yetişkin olmak ne demek? Japonya'da geleneklere göre 20 yasına girmek yetişkin olmak demek. Bu yaşa gelen kız ya da erkek artık toplum içinde yetişkin olarak görülür Yetişkin olunca neler yapabilirler?  Büyükleri ile aynı şekilde toplum içinde sorumluluk alırken, içki ve sigara bu yaştan başlayarak kullanılmaya başlanabilir.


Herkes bu kurala uyuyor mu? Daha küçük yaşta gizli gizli ya da açıkta sigara içenler var. Eskilerde büyükler uyarınca utanıp bırakanlar olurmuş ama günümüzde bazı aileler görmezden geliyor ya da uyarılınca karşılıklı tartışma başlıyor ve özellikle bazı gençler kendilerini büyük gösterme hevesiyle çok erken yaşta başlıyorlar sigara ve içkiye...

Yetişkinlik töreni tarihi 700 yılına kadar gitmektedir. Bir prensin artık yetişkin olduğunu ifade etmek için yeni kıyafet giyip, saç şeklini değiştirmesi ile geleneklerin arasına girmiş. 1876 yılından sonra tüm gençler için yetişkinlik günü kutlanmaya başlanmış. Bu özel gün 1948 yılından itibaren de resmi tatil günü olarak ilan edilmiş. Japonya'nın her şehrinde kutlamalar yapılmakta.

Japon kültüründe her yaşta kişilere, yaşlılara, çocuklara, kadınlara saygı ve ilgi önemli. Japon kültürü tabi ki ülkenin geleceğini temsil eden gençlere de önem vermektedir. Yetişkin olma töreni yıllardır kutlanmakta, ancak son yıllarda bu törenlere katılan genç sayısı belirgin olarak azalıyor. Çünkü Japonya'da doğum oranı  ve  genç nüfus azalıyor. Bu durumda yetişkinlik töreninin önemi de artıyor.


Yirmi yaşına gelen gençler için yerel yönetimler her yıl ocak ayının ikinci  pazartesi  tören düzenler. Bu törenin bir özelliği kızların Furisode denilen özel uzun kolluklu kimonoları ve zori sandaletlerini, erkeklerin Hakama denilen giysiyi giymeleri. Kızlar için günler öncesinden kimono alınır ya da kiralanır, kızlar o gün  saçlarını yaptırıp tören için özenle hazırlanırlar. Erkekler günümüzde daha çok takım elbiseyi yeğliyorlar. Yerel yönetimin hazırladığı bina da toplanırlar. Onlar için yıllar sonra ilkokul arkadaşlarını da görme günü. Genellikle ortaokuldan sonra tüm öğrenciler farklı liselerde eğitim gördükleri için bir tür yıllar sonra bir araya gelme günü. .

Törende ortaokuldan öğretmeninin hazırladığı özel video mektupları okunur . Eskiden daha ciddi ciddi düzenlenen bu törenlerde şimdilerde bir karmaşa bir gürültü ve tören bittikten sonra özel fıçıdan içilen sakelerle gençler yetişkinlik töreninin keyfini çıkartıyorlar..


Tören sonrası İzakaya diye adlandırılan gençlerin arkadaşları ile yemeğe ya da eğlence yerlerine gidip eğlenme bölümü geliyor. 

Törene gitmeden önce kız ve erkek genellikle stüdyoda özel resim çektirirler . Neden mi? İlki o günün bir hatırası, diğeri ise özellikle görücü usulü evlenmelerde, Nakoda denilen genellikle kadın, bu resmi örneğin kızın resmini oğlan tarafına, oğlanın resmini kız tarafına gösterir. Bu arada kızın becerileri, piyano çalabilme, çay töreni ve ikebana faaliyetlerine katılıp katılmadığı ve tabi gittiği üniversite hep artı puan. Erkek içinde mezun olduğu üniversite, çalışğı şirket ve yıllık geliri ve birikimi artı puan...resmin evden ele dolaşması söz konusu oluyor. Bu yöntemi hala uygulayan aileler olsa da yeni nesil daha çok evlilik kararlarını kendileri veriyor gibi.


Başka yazılarımızda Japon evlilik törenlerini de paylaşmak üzere.

Hiç yorum yok: