Yeni Adres

Yeni Sitemiz www.gezginimgezgin.com Adresine Taşındık.

Birazdan Güncel Sitemize Yönlendirileceksiniz.

25.04.2016

Yanık Ülke Kula Jeoparkı


Yanık Ülke Kula Jeoparkı'nda neler gördük. Unesco Dünya Mirasları Listesinde Türkiye'nin ilk ve jeoparkını, Türkiye'nin en genç volkan konilerini, peri bacalarını, ma[araları, volkanik kayaçları, lav akıntılarını gördük. Vadilerde, Gediz nehri ve  tarihi köprü üzerinden yürüdük. Topraktan fışkıran sifalı sularda yüzümüzü yıkadık.   En önemlisi bir volkanın zirvesine tırmanıp, zirvedeki krateri görüp, kendimizi gökyüzüne yakın hissedip, zirveden aşağıdaki yeşil ovaları ve diğer volkan konilerini seyrettik. Yanık ülke bağlarında yetişen yanık ülke şaraplarını yudumlayarak güneşin batışını izledik.   Gelelim   resimlerle gezimize.
Yurtiçi yazıları yazmaya karar verdiğim 2016 yılı başında, ilk Anadolu yazımın Kula Jeopark ve Kula evleri olacağı hiç aklıma gelmezdi. Çünkü Kula evlerinin özelliklerinden   daha iki ay önce haberdar olmuştum. Jeopark, Kula Peri bacaları  sözcüklerini ise hiç duymamıştım. Kula’yı sadece Manisa'nın bir ilçesi,  turistik amaçtan çok özel bir işin var ise gidebileceğin bir bölge diye düşünmüştüm. Bölgeyi gördükten sonra ki düşüncem ise,  önümüzdeki günlerde daha çok Kula ismini görülmesi gereken yerler arasında duyacağımız şeklinde. 

İzmir'de yaşamama ve sadece iki saatte ulaşabileceğim bir yakınlıkta olmasına rağmen, Kula benim görülecek yerler  programımda yer almıyordu.  Üniversiteden  arkadaşımız Yunus, bir grup arkadaşını Salihli'de zeytinliğine zeytin ağacı dikmek üzere davet etti. Tabi biz yirmi kişi hayatımızda bir dikili ağacımız olsun diye Salihliye doğru yola çıktık. Yunus ve eşi bizim kalacak otelimiz, ve üç günlük programımızı hazırlamıştı. Gezi programımızda ilk ve mutlaka görülmesi yerler arasında Jeopark geliyordu.  

Kula jeoparkı 2013 Yılında Türkiye'nin  tek ve ilk  Avrupa ve  Unesco Dünya Mirasları listesine alınmış Jeoparkıdır. Bölgede 1 milyon yıl önce volkanik patlamalar başlamış ve en son patlama 10.000 yıl önce olmuş. Bu doğa olayı ile bölgenin dokusu değişmiş tabi ki. Jeopark 300 kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır.  Ülkemizin en genç volkanik bölgelerindendir.  Jeoparkın büyük bir bölümü Kula sınırları içerisinde, bir bölümü de Salihli ilçesi  sınırları içerisindedir. 

Kula tarih boyunca birçok seyyah ve araştrımacının ilgisini çekmiş ,antik coğrafyacı Strobon bölgeyi incelemiş ve Coğrafya adlı eserinde bölgeyi  'Katakekaumene' Yanık Ülke olarak adlandırmıştır. 

Rehber eşliğindeki proğramımızın ilk durağı, İzmir Ankara  karayolu yakınında Yurtbaşı köyünde Kula Peri Bacaları oldu.. Kula Peri bacaları volkanik patlamaları daha sonraki yıllarda oluşmuş, peri bacaları Kapaodakya'ya göre daha küçük boyutlarda. 





 Yeraltından yöre halkının deyimi ile acısu   kaynıyor



Gediz Nehri 


Jeopark'ta Gediz Nehri üzerindeki  tarihi köprü   tarihi Kral yolu üzerinde yer alıyor. Hemen yanına Kula yolu üzerinde Hoca Seyfettin köprüsü yapılmış. İki köprü  arasında ciddi bir estetik farkı var, günümüze yaklaşırken azalan estetik anlamında.




Kula  bölgesinde volkan konileri, kayaçlari, magaralar vadi içi yürüyüş yolları







Salihli'ye yakın Sandal Divliti


İlk kez bir volkanik dağa tırmanıyoruz. Çok şanslıyız iki ay önce ahşap merdiven yapılmış 



15.000 yıl önce volkanik patlamalar olduğu için Türkiye'nn en genç volkan konisi,  Ağrı dağı, Nemrut dağı gibi yüksek olmasa da bir volkan konisinin tüm özelliklerini gösteriyor. Tepede volkan krateri, magaralar yer almakta. Dağın 60 derecelik eğimi ve kaygan toprak zemini olması nedeni ile bu platform yapılmamış olsa idi zirveye çıkma şansımız olmayacaktı. 


Zırvede krater çukuru

Kraterde magaralar oluşmuş




Zirve de yeşil



Zirveden aşağıya bakınca   verimli ovalar, diğer volkanik oluşumlar ve volkan konilerinin görünüşü




Zirvede kendinizi gökyüzüne ve güneşe yakın hissediyorsunuz.




Sandal Divriti'nden güneş batmasına yakın ayrıldık ve güneşi Yanık Ülke otelinin bahçesinden batırdık.





Kula Jeoparki'na  ilişkin daha detaylı bilgi aşağıda eklenen linklerden alınabilir.
Kula Jeopark 1
Kula Jeopark 2 
Sandal Divliti







Hiç yorum yok: