Yeni Adres

Yeni Sitemiz www.gezginimgezgin.com Adresine Taşındık.

Birazdan Güncel Sitemize Yönlendirileceksiniz.

15.12.2015

Hurghada Gezi Rehberi - Kızıldeniz'in İnci Kolyesi



Hurghada, Kızıldeniz'in inci kolyesi onbeş mil uzunluğundaki sahili, harika plajları uygun fiyatlı, lüks oteller su sporları merkezleri, her mevsim tatile uygun iklimi ile özel bir tatil yeri. Bu özellikleri 1990'lara kadar küçük bir balıkçı kasabası olan Hurghada'yı turistler için son yılların gözde tatil bölgesine dönüştürmüş.

Niçin Hurghada

Hurghada'ya gitmeden önce yaptığımız araştırmada az bilinen bir bölge olduğu için sınırlı sayıda gezi yazısına ulaşmıştık. Gördüklerimiz, yaşadıklarımız beklentilerimizin çok üzerinde oldu. Sekiz gün dolu dolu gezmemize rağmen yapamadıklarımız kaldı. Hurghada programı yapacaklara önerim, küçük bir tatil kasabası uzun kalmak gerekmiyor sadece güneş deniz tatili diye düşünmeyip mümkün olduğu kadar uzun zaman ayırmaları. 

Haziran ayında arkadaşım Gülten'in Kasım ayında Berlin'e gitme önerisine, sonbaharda soguk bir Avrupa şehri yerine sıcak bir yere Sharm El Şeyh'e gitsek mi diye yeni bir öneride bulundum. Sharm El Şeyh araştırırken karşımıza Hurghada seçeneği çıktı. Bu kez iki bölgeyi karşılaştırdım.

Her iki tatil bölgesi de Mısır'da Kızıl Deniz kıyısında çok turist çeken yerler arasında. Hurghada'nın bazı özellikleri orayı daha cazip kılıyor. Öncelikle en az Mısır Piramitleri kadar önemli Luxor ve Aswan tarihi şehirlerine yakın ayrıca Şarm El Şeyh sadece otelleri olan bir bölge iken Hurghada'da bir şehir merkezinin bulunması, Mısır halkının günlük yaşamını ve kültürünü bir parça tanıma fırsatı da sağlamaktadır.

Hurghada'ya gitme kararını kolayca verdik ve dört arkadaşımız daha bize katıldılar ve toplam altı kişi olduk. 

Hurghada Mısır'da, Orta Doğu'da, Afrika'da, Dünyanın en eski ve önemli medeniyetlerinin beşiğinde, Arap kültürü ile bizim için güneş deniz tatilinin ötesinde bir anlama sahip olacaktı. Bugüne kadar Afrika kıtası ve bir Arap ülkesine gitmemiş birisi olarak çok değişik bir deneyim yaşamış olduk. 

Hurghada'ya Ulaşım


Hurghada'ya THY ve Pegasus Havayolları'nın haftanın beş günü direk uçuşu bulunmakta v yolculuk sadece üç saat sürmektedir. Kasım ayının ortasında kışlık botlar ve kabanlarla dolaşıyorduk. Bavulumuza sadece mayo ve yazlık kıyafetlerimizi yerleştirirkn bile sıcak bir iklime gitmenin mutluluğu içimizi ılıtmaya başlamıştı.

Saat 23.15'te kalkan uçağımız tamamen doluydu. Gece yarısı 2.30 civarında Hurghada'nın oldukça küçük havaalanına ulaştık. Vize almamız gerekmemişti. Pasaport kontrolü öncesi sadece ülkeye giriş formu doldurduk ve kısa sürede pasaport kontrolünden geçtik.


Otele Ulaşım (Taksi Şoförlerine Dikkat) ve Otelimiz


Uçakta yanımda oturan Alman genci ile Hurghada hakkında sohbet ederken 'taksi şoförlerine dikkat edin anlaştığınız fiyattan paranızı verin ve tartışmaya girmeden hemen uzaklaşın' diye uyarmıştı. Bu durumu daha havaalanında ilk taksi deneyimizde yaşadık. Bir taksi ile 20 dolara anlaştık, taksiye bindik daha havaalanından çıkmadan taksi şoförü otopark ücreti nedeni ile 10 dolar daha vermemiz gerektiğini söyledi. İtiraz edince de bağırmaya başladı. sonunda 5 dolar fazla vermek zorunda kaldık. Otelimiz havaalanına 7 km uzaklıkta ve makul fiyat aslında 10 dolar idi.

Hurghada üç ana bölgeden oluşmakta; El Dahar eski şehir bölgesi, Sakkala yeni ve modern turizm merkezi, Sahl Hasheed ise otel, alışveriş merkezleri ve mağazalardan oluşmakta.Otelimiz 'Bel Air Azur Resort' Sakkala'da önemli bir cadde Sheraton Caddesinde ve deniz kenarında dört yıldızlı bir otel. Otelimizin bir özelliği de 'Adult Hotel' sadece yetişkinleri kabul eden bir otel. Hayatımda ilk kez böyle bir otelde kaldım. Mısır'da hijyen nedeni ile dışarıda yemek yemenin riskli olacağını düşünerek herşey dahil otel tercih etmiştik. İyi de yapmışız. 
Otelin açık büfe yemekleri çeşit olarak zengin ve lezzetliydi. Mısır mutfağının yanı sıra dünya mutfağından da lezzetler boldu. Biz öncelikle Mısırda Mısır mutfağını denedik. Yemekler ve kullanılan baharatlar damak tadımıza uygundu.

Otele odalarımıza yerleşip güneş doğar doğmaz da hemen sahile inip kendimizi mutlulukla Kızıldeniz'in ılık sularına bıraktık.

GEZİLER


Luxor ve Nil Gezisi


Otelin karşısındaki bir seyahat acentasından tüm turlarımızı satın aldık. Otelden de aynı turları alabilirdik, ancak dışarıdaki acenta bize hem güven verdi hem daha uygun fiyatlar önerdi.

İlk turumuz Luxor'a gitmek için sabaha karşı bir otobüs bizi otelimizden aldı, yol üzerinde diğer otellerden de başka turistler alınınca otobüs tamamen doldu.Yolda kahvaltı için durduğumuz mola yerinde oobüsten iner inmez çevremizi satıcılar sardı. Bir arkadaşımız yerel desenli bir örtünün fiyatını sordu ve o andan itibaren satıcı yanımızdan bir an bile ayrılmadı. Örtünün fiyatını 10 dolar demişti, hiçbirimiz almayınca tam otobüse binerken 3 dolara indi. Örtü 10 dolara alınmazdı, ama 3 dolara da almamak olmazdı. Hemen örtülerin içine daldık ve hepimiz birer ikişer satın aldık.



Luxor merkezinde bugüne kadar yapılmış en büyük tapınak Karnak Tapınağı'na girdik. Karnak yapımı 2000 yıl sürmüş çok büyük ve görkemli bir tapınaklar şehri. Burası Mısır Piramitleri kadar ilgi gören ve Mısır'da en çok ziyaret edilen ikinci turistik bölge özelliğine sahip.




Karnak Tapınağında tek parça dikili taşlar yer almakta. Buradan götürülen dikili taşlardan bir tanesi İstanbul Sultanahmet'te, bir tanesi Amerika Wasgington'da, diğeri de Paris'te bulunmaktadır.

Karnak Tapınağı sonrası bir tekne ile Nil Nehri'nin karşı tarafında yer alan Hapsetsut tapınağına gittik. Hapşetsut Mısır'ın tek kadın firavunu. Çok güçlü bir kadın olan Hapstsut ülkeyi başarı ile yönetmiş ve refahı arttırmış. Erkek kıyafetleri giyip sakal takarmış. Yüksek bir yere inşa edilen tapınağın haşmetli bir görünüşü vardı.



Anıtkabir mimarisinde Eski Mısır Tapınaklarından Karnak'tan etkilendiği bazı kaynaklarda belirtilmektedir. Eski Mısır tapınaklarında görülen düz masif kolonlar tapınağa giden sfenksli yollar ve lahit odası benzer şekilde Anıtkabir'de de yer almaktadır. Sadece Karnak değil, Hapsetsut Tapınağı'nın mimarisi de Anıtkabir'i anımsatmaktadır. Bu esinlenme Anıtkabir rehberinde de belirtilmiştir. (web:anıtkabir.org, erişim tarihi:17-12-2015)

Hapşepsut Tapınağı sonrasında Kraliçeler Vadisinde yer alan üç mezarı gezdik. Mezarlardaki mumyalar tabi ki dünyada ünlü müzelere taşınmış. Mezarlarda duvardaki resimler ve içerisi ve vadi yine de görmeye değer. 

Luxor gezisinin sonunda Nil Nehri'nin üzerinde Mısır'a özgü meyve çayı içerek güneşin batışını izledik.











Marina ve Eski Pazar


Ertesi gün Marina'ya gitmek için otelin önünden taksiye binmek istedik. Taksiciye Marinaya gitmek istediğimizi söyledik. Marina aslında otelimize çok yakındı. Akıllı taksi şoförü akıllıca davranarak bize daha uzun bir tur önerdi. 'Sizi önce eski pazara sonra meyve pazarına daha sonra Marinaya götüreyim' dedi. Bize de yerel pazar görmek cazip geldi ve taksiye atladık.

Eski pazarda az sayıda hediyelik eşya ve takı satan dükkan vardı.Bize çok orijinal gelmedi. Asıl ilginç olan bizim pazarlarımıza benzeyen sebze meyve pazarıydı.  Çeşit çeşit meyve ve sebzenin olduğu pazara adım atar atmaz etrafımızı kara sinekler sardı. Satılmak üzere yüksek yere asılmış etlerin çevresi sineklerle kaplıydı. Bizim kasapta satılan etler burada pazarda açıkta satılıyordu. Pazarda gördüğümüz bizim için ilginç olan diğer bir şey ise; sokakta ilk kez Mısırlı kadın görmekti. Anlaşıldığı gibi turistik kasabada kadınlar evlerde veya pazarda. ne otelde çalışan ne sokakta yürüyen kadın görmemiştik o zamana kadar.


Dönüşte şoför bizi Marina'ya götürdü Marina'da her marinada olduğu gibi lüks tekneler, şık kafeler ve magazalar vardıç Marina'nın hemen yanında Hurghada'nın tek ve çok büyük camisi Al Mina Cami bulunmakta. 



Şehirdeki ikinci önemli dini yapı ise Kıpti Katedrali Saint Shenouda şehrin özgün yapıları arasında. Katedral eski şehir El Dahar bölgesinde. 


Giftun Adası


Giftun adaları Hurghada'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Bölge koruma altında iki adadan oluşuyor. Büyük ada Giftun Kebir halka açık küçük Giftun ise askeri bölge olarak ziyarete kapalı.Giftun Kebir'e Marinadan tekne ile 45 dakikalık keyifli bir deniz yolculuğu ile ulaşılıyor.


Ada denizin ortasında bir çöl gibi. Sadece ortada bir palmiye ağacı var. Adanın kumsalı ve berrak masmavi deniz ve tekneden yol boyunca denize atlayıp yaptığımız  snorkel dalışları ile çok keyifli zaman geçirdik. Rengarenk  balıklarla birlikte yüzdük.


Halka açık adada iki özel plaj var; Paradise ve Mahmya plajları.Her iki plajda güzel düzenlenmiş, restoranları ve şezlongları var. İki plaj sınırlar ile ayrılmış, ikisinin ortasındaki plaj ise ücretsiz. Tur alırken gideceğiniz plaja göre ücret ve program değişmekte. Paradise ve Mahmya plajlarına yapılan tekne turlarının fiyatları 40-50 dolar civarında. Bu turda yemek plajdaki restoranda yenmekte. Bizim aldığımız tur için 15 dolar ödedik. Yemeğimizi teknede yedik ve şezlong kullanmadık.Tekne ile gelirken yolda iki kez şnorkelle dalış yaptık, adada 1,5 saat kaldık, ücretsiz plajda yüzüp incecik kumların üzerinde oturduk, bu da çok keyifliydi.


Kızıldenizde Denizaltı Gezisi


Simbat şirketinin Afrika ve Ortadoğu'da tek olan denizaltısı ile dalma progrmı yaptık. Yarım gün süren bu program için kişi başı ödediğimiz 50 dolar yüksek bir rakam gibi görünmekle birlikte bu gezi hayatımızda yaşadığımız en ilginç deneyimler arasına kaydedildi. Otelden taksi ile denizaltına bizi götürecek teknenin kalktığı iskeleye gitik. İskelenin üstü kapatılmış, içerisi balıklar ve resiflerle çok güzel dekore edilmiş. Oraya yanaşan üstü açık bir tekne bizi denizin ortasında başka bir iskeleye götürdü. Birden o iskelenin yanında denizaltı su yüzeyine çıktı. Denizaltına üstten dar bir kuleden indik.


Denizaltının yuvarlak camlarının önüne oturduk. Derine inince çevremizi balıklar sardı rengarenk ve farklı boylarda. Bir dalgıç pencerelerin önünde balıklara yem verince camların önü balıklarla doldu.Denizin altında ilerlerken bir tekne batığı gördü. Böyle geziler için özel olarak mı batırıldı yoksa gerçekten eski bir batık mı anlayamadık. Tüple dalamadığımız için denizin altını bu şekilde görme şansımız olmayacaktı.



Programımızda öğleden sonra Kum Müzesi yer almaktaydı. İnternette Hurghada'da gezilecek yerleri araştırırken Kum Müzesini görmüştüm. Daha önce böyle bir yer görmediğimiz için ilginç olacağını düşündük. Öyle de oldu. Müze sadece kum ve su ile yapılmış çok büyük heykellerden oluşuyordu ve heykeller açık havada sergileniyordu. Müzenin giriş ücreti 10 dolardı. Kapıda ücreti öderken yanımıza bir genç geldi ve Türkçe konuşmaya başladı. Orhan Müzenin fotoğrafçıymış. Ondan müze müdürünün de Türk olduğunu öğrenince çok şaşırdık. Müzenin sahibi Vahdet bey ile tanıştık, bize özel Türk indirimi yaptı ve müzeyi kendisi gezdirdi. Benzeri bir müzeyi Portekiz'de gördüğünü, Mısır'da yağmur yağmadığı için buraya böyle bir müze yaptırdığını anlattı. 










Heykelller alanında ünlü sanatçılara yaptırılmış. İstanbul'un fethini konu alan bir heykel de müzede yerini almış.



Hurghada Neler Yapılabilir


Hurghada yakın zamana kadar sadece bir balıkçı kasabası iken son yıllarda Mısır'da en fazla turist çeken yerler arasında yer almakta. Turizm yatırımları devlet tarafından teşvik edilmekte ve şehrin her tarafında otel inşaatları devam etmekte. Hurghada Şarm El Şeyh'e ciddi bir alternatif olarak değerlendirilmekte.



Çoğunluğu Kızıldeniz kıyısında 100'den fazla oteli ve harika plajlarının yanısıra yapılacak çok çeşitli etkinlikler bulunmakta. Her mevsimde tatil yapılabilecek olan şehir Kızıldeniz'de dalmak isteyen dalgıçlara çok sayıda su altı dalış okulları ile hizmet vermekt. Hurghada'ya gitmek için dalgıç olmanız gerekmiyor. Kızıldeniz'de tekne gezintisi, şnorkelli veya şnorkelsiz yüzme, denizaltı ile çeşitli balıkları ve resifleri yakından görerek te Kızıldeniz'in tadını çıkartabilirsiniz. Sıcacık bir havada uçsuz bucaksız rüya gibi plajlarda uzanmak insanın hem ruhunu hem bedenini dinlendiriyor.

Diğer yandan tarihi bölgeler Luxor ve Aswan'a yakınlığı ile tarih ve kültür keyfini doyasıya yaşatmaktadır.

Ayrıca balayı turları arayan çifltler, Miami; Maldivler, Bali, Tayvan, Cancun gibi çok uzak yurt dışı turlara alternatif olarak, hem yakın, hem uygun fiyatlı olan bölgede deniz, güneş ve kum tatili yapabilirler. Özel balayı fotograf çekimlerini bu doğa harikası yerde gerçekleştirebilirler.

Dinlenmek amacı ile gitseniz bile çok aktif olabiliyorsunuz. Biz kışın başlangıcında deniz tatili yapacağımızı, zamanımızın çoğunu otelde geçireceğimizi düşünmüştük. Tam sekiz gün kalmamız ve otelin çok güzel plajı olmasına rağmen sadece iki gün plajda uzanabildik. Çünkü yapacak çok aktivite vardı.

Türkiye^den ulaşım çok kolay, direk uçuş ile sadece üç saatte ulaşabiliyorsunuz. 

Mısır ucuz bir ülke, otel fiyatları özellikle Hurghada 'da uygun, alışverişlerde paramızın alım gücü yüksek. Pazarlık yapmak şartı ile uygun fiyatlı alışveriş yapabilirsiniz.

Son dönemde güvenlik ile ilgili konular tartışılmakla birlikte oteller, yollar değişik ülkelerden gelen turistler ile doluydu. Rusların, Almanların ve Kuzey Avrupalıların tercih ettiği bir tatil bölgesi. Türklere rastlamanız az ihtimal.


Hurghada'da Nelere Dikkat Etmeliyiz (Kişisel Önerilerim)


Mısır'ın para birimi Mısır Poundu. Birçok ülkede hemen havaalanında paranızı bozdurup otele ulaşımınızda yerel para kullanırsınız. Mısır'da Dolar Euro her yerde geçerli, küçük dükkanlarda, sigara alırken bile hangi para ile ödeyeceğinizi soruyorlar ve üç para birimi ile fiyat veriyorlar. Her dükkan sahibi kendi kurundan fiyat veriyor. Bu nedenle her para birimi geçse bile, paranızı Mısır pounduna çevirip yerel para ile ödme yapmak daha avantajlı olabilir.

Taksiye mutlaka binmeden önce sıkı pazarlık yapılmalı, ayrıca büyük para verip parayı onların bozmasını bekleyip sıkıntı yaşamayın. Taksi şoförleri yolculuk sırsında saatlerce cep telefonlerı ile yüksek sesle konuşabilirler, arabada sigara içebilirler çekirdek çitleyebilirler bayansanız ön koltuğa geçmenizi teklif edebilirler. Bunlara takılıp sinirlerinizi bozmayın. 

Turizm şehri olmasına ragmen çok az sayıda çalışan Mısırlı kadın gördük sokakta yürüyen kadına bile rastlamadık diyebiliriz.

Sokakta, alışverişte otelde herkes nereli olduğunuzu soruyor, Türk olduğunuzu duyunca önce biz Türkleri çok severiz diyorlar. İkinci cümle 'Hasan Saş Yavaş Yavaş' oluyor. Önceleri güldük, sonra niçin böyle söylediklerini sorduk bazıları güldü, bazıları anlamını bilmediklerini söylediler. İnternette yaptığım araştırmada iki yorum gördük birinci açıklama pek hoş olmayan bir ifade. Araştırma yapmayı size bırakıyorum. Bizi başı açık Türk kadını için gördüklerinde 'Türksünüz ama Türkiye'de yaşamıyorsunuz değil mi?' diye sormadan edemiyorlardı.

Tek başına seyahat eden bayan turistlerin burada sıkıntı yaşayacaklarını deneyimlerimiz ile anladık. Yabancı internet sitelerinde de bayan turistlere uyarıda bulunduklarını okudum. Bayanların mutlaka yanlarında erkeklerle veya organize turlar ile seyahat etmelerinin uygun olacağını düşünüyorum.


Hurghada'dan Neler Alınabilir


Fiyat araştırması yapmadan bir şey satın almayın satışta birinci ilkeleri turist kazıklama. En az üç dükkana sorup en düşük fiyatın üçte birine istediğiniz ürünü alabilirsiniz. Altı kişi bol alışveriş yaptığımız için bu konudaki önemli deneyim kazandık.

Yurtdışı gezilerimde büyük markaların olduğu alışveriş merkezlerine mümkün olduğu kadar girmemeye çalışıyorum. Alışveriş için fazla zaman da ayırmak istemiyorum. Genellikle ülkelere özgü ürünler almayı tercih ediyorum. Mısır'da hiyeroglif ile adınızı yazdırabileceğiniz bileklik şeklinde kartuşlar, yerel desenli elbiseler şallar, pareolar alınabilir. Tabi ki papirüsler ve her ülkeden aldığımız magnetleri unutmayalım.

Mısırı'n kutsal böceği olan Skrabe (bok böceği) yaradılış, üreme reenkarnasyon, ölümsüzlük ve yenilenme anlamına gelmektedir. Mısır'da sıkça bu böceğe rastlayacaksınız. Bu böceğin bibloları takıları yanı sıra, tanrı Ra'nın gözü Nefertiti sembollü objeler, mercan lapis gibi değerli taşlardan yapılan takılar alınabilir. 

Hurghada'da yeterli zamanımız olduğu için keyifle küçük ve otantik dükkanlardan alışveriş yaptık. 

Benim alışveriş tercihlerim resimde yer almaktadır. 



Hurghada'da Yapamadıklarımız


Hurghada'da sekiz gün kalmamız ve sürekli aktif olmamıza rağmen yapamadıklarımız;

Çölde  safari
Akvaryum gezisi
El Gauna Bölgesi gezisi
Mısır gece eğlencesi ( Bayanların gidebileceği eğlence hayatına ilişkin bir araştırmamız ve fikrimiz yok, olabileceğini de sanmıyorum. Otelde düzenlenen Mısır'a özgü gösteriler bize yeterli geldi. 








 













Hiç yorum yok: