Yeni Adres

Yeni Sitemiz www.gezginimgezgin.com Adresine Taşındık.

Birazdan Güncel Sitemize Yönlendirileceksiniz.

31.12.2016

Gezginimgezgin 2016 Yılı Değerlendirmesi


Tülay YÜCEL'den

Hani her yılın son günü bir durup düşünürüz ya, bu yıl nasıl geçti diye; hem gezilerle geçen bir yılın sonu, hem de ilk yaşı olması nedeniyle artık bizler için neredeyse ayrı bir varlığı olan ‘gezginimgezgin’ için de 2016’nın son günü  bir durup geriye bakma zamanı... Aslında gezginimgezgin 2015’in son günlerinde, 16 Aralıkta hayat buldu; ilk yazımı o gün yayınladım. O zamana kadar ki, dünyayı görmek, başka insanları, farklı yaşamları tanımak isteğim ve bu amaçla yaptığım seyahatler birden boyut değiştirdi; bir sohbet sırasında gezi anılarımı arkadaşlarla paylaşırken, ‘neden bunları bir blogta paylaşmıyorsun’ sorusu benim önümde yeni bir sayfa açtı. Birden kendimi bir blogger olarak buldum; resim, yazı, sayfa düzenlemesi derken Hurgada ile blogtaki ilk yazım çıktı. Önce son bir yılda  yaptığım gezileri yazarken sonra 2016 yılında bir arkadaş grubuyla yaptığım bir aylık Uzak Doğu gezisi sırasında hem gezip hem yazmaya başladım. Artık değişik yerleri görmek kadar bunu başkalarına anlatmak da gezmenin bir parçası olmuştu.
Tek başına ne kadar gezersen gez, gidilen yerler sınırlı sayıda oluyor, bakış açısı da tek. Bu arada gerek birlikte gezdiğim, gerekse gezdiğini bildiğim arkadaşlar arasından bazılarının gezdikleri yerleri başkalarına anlatmaktan keyif alabileceklerini fark ettim. Daha blogumun üçüncü ayında önce Esin, sonra Hürol yazmaya başladı. Yani üçüncü ayımızda üç gezgin olmuştuk ve Gülten, Neriman, Ayşe ve Turgay  sıra ile aramıza katıldılar. Yetmedi ta Japonya'dan, Japon vatandaşı, 30 yıldır orada yaşayan  arkadaşım Nurşen aramıza katıldı. Ayrıca ekibimiz sadece bu kadar değil. Grubumuzda bir Amerikalı ve İngiliz vatandaşı tabi ki Türk Gökhan ve Berrak, 2017 yılı için planladığımız İngilizce sayfa hazırlığımız için çevirilerimizi yapmaya başladılar. Yani 'gezginimgezgin'  kazanç kaygısı olmadan çalışan tam 10 gönüllü arkadaş ile 2017 yılına giriyor. 

Nasıl yazıyoruz; gezgin arkadaşlarımın hepsi çok yakından tanıdığım, çok okuyan, çok gezen ve birikimli kişiler. Hem gezerken, hem yazarken tat almaya ve bu lezzeti  aktarmaya çalışıyorlar. Çok değişik ülkeler, değişik tarzlarla paylaşılıyor. Bir arkadaşım ülkenin gerisinde tarihten yapraklar yazarken, diğer arkadaşım sanata ağırlık veriyor, bir arkadaşım adım adım dolaşıp, ülkeye özel yemekleri ve içecekleri tadıp paylaşırken, diğer arkadaşım gezginlere özel  pratik bilgiler vermeye çalışıyor, başka bir arkadaşım günlük tadında yazıyor.

Şimdi neredeyiz bakalım. Yazılarımızı üç grup halinde topladık; yola çıkış amacımız sadece yurt dışı gezilerimizi yazmak iken, yıl içinde Anadolu'nun az bilinen ve çok farklı köşelerini eklemeden duramadık. Ayrıca yeni bir yazı serimiz bundan böyle Japon gelenek görenek ve günlük yaşamını anlatan Japonya günlükleri de blogumuzda. Sitemize eklediğimiz yurt dışı haritalar da okunmak istenen şehre kolay ulaşımı sağlıyor. 

Tam bir yılda  65 yazı, 23 ülke, 45 bağımsız şehir yazısı, 42 video ve 50.000 kişiye yakın okunma sayısı. Bunlar rakamlarla geldiğimiz yer. Ayrıca sitemizin İngilizcesi de  çok yakında yayında olacak. Değerlendirme size ait ancak bir yıllık bir blog için ulaşılan bu zengin içerik, bana iyi ki bu işi yapmışım dedirtiyor.

2017 yılında ne mi olacak; 2017 yılında daha   renkli ve bol yıldızlı bir yurt dışı haritamız olmasını diliyoruz. Nasıl mı? İlk altı aylık gezi programları hazır, biletler cepte, kimimiz Avrupa’da kimimiz Uzak Doğu’da, kimimiz Orta Doğu’da, gezme hayallerimiz ise dünyanın dört bir tarafında. Yani yine gezeceğiz, yine yazacağız, yine çok keyif alacağız. Dileğimiz sizlere de bu keyifli anları ulaştırabilmek ve okurken yaşatabilmek..









2 yorum:

munise dedi ki...

Tulayım; yüreğine, kalemine sağlık olsun. seni seviyorum.

gezginimgezgin dedi ki...

Çok teşekkürler.