Yeni Adres

Yeni Sitemiz www.gezginimgezgin.com Adresine Taşındık.

Birazdan Güncel Sitemize Yönlendirileceksiniz.

13.01.2016

Tayland Sokak Lezzetleri



Tayland'a üç yıl önce bir gezim olmuştu. Bu gezide ilk kez sokakta yemek piştiğini görmüştüm. Bizde de sokakta masalarda yemek yenebilmektedir ancak yemek mutfakta pişer ve servis dışarıya yapılır. İlk gidişimde sokakta yemek yemeği  denemeyi düşünmemiştik. Thai yemeğini tercih etmemize rağmen restoranlarda yemiştik.

Tayland mutfağı zengin bir mutfak. Yemekler bol baharatlı, değişik aromalar içeriyor. Yemekler genellikle bir tabak olarak hazırlanıyor. Aynı yemek çeşidi isteğe bağlı olarak, tavuk, deniz ürünleri, et veya domuz eti kullanılarak hazırlanıyor. Bir tabağın içerisinde noodle  veya sebzeler de eklenmiş oluyor. Yani dengeli beslenmeye dikkat edilmiş oluyor. Çoğunlukla yemegin öncesi bir çorba veya noodle yemiyorsanız  yağsız pilav yanında geliyor. Tabi yanında ekmek gelmiyor. Yemek sonrası tatlı yerine ağırlıklı olarak Uzakdoğu'nun zengin meyve çeşitlerinden tadabilirsiniz. Tayland ve diğer ülkeler Myanmar ve Kamboçya'da mutfak kültürü birbirine benziyor. Ekmek yok, tatlı yok, meyve bol ve sokakta şişman kişi yok.

Bu kez bir aylık Uzakdoğu gezisinde sokakta yemek yemeyi de denemeliyiz diye düşündük ve ilk günün dışında sokak yemekleri tatmaya karar verdik.

İlk gün bir Thai restoranda yemek yedik. İki porsiyon biftek ve birer bira için kişi başına 330 Baht, yani 10 dolar ödedik. Bu fiyatı sokak fiyatları ile karşılaştırdığımızda arada çok fiyat farkı olduğu görülebilir. Bu nedenle aşağıdaki resimlerde yemeklerin fiyatları da görülmektedir. Sokakta ortalama 2 veya 3 dolara bir tabak Thai yemeği yemeniz mümkün olmaktadır.


    Noodle ve makarna çeşitleri denemek isteyenler için değişik seçenekler görünüyor.

 
   Bu tezgahta sadece deniz ürünleri var hemen ızgara yapılıyor.


 
   Yemeğin üzerine tatlılarınız hazırlanıyor.

    
    Esin de Tayland'lılar ve diğer turistler gibi sokakta yemeğini yiyiyor. 

 
   Bu tavuklar çok çekici görünmüyorlar.

 
   Meyvalarınız da çok çeşitli.


 
Sokakta yedigimiz yemeğin menusu, fiyatlar ortalama 50 bahttan baslıyor, yani 4 Türk lirasından  başlıyor    ve bu fiyata bir aksam karnınızı doyurabiliyorsunuz.


   İkinci gece menümüz. Bir tabak 70 baht, bira 60 baht.


İkinci gün öğlen menümüz. Vegeteryan ama kızartma. Sağdaki tuzlu, soldaki tatlı niyetine. Toplam 40 bahta   iki cesitten de tattık..

 
Yukarıdaki resim muz kızartması ve kahve. Yüzen Pazarda bir Tayland'lı kadın botta sadece muz  kızartması hazırlıyor. Denemek için aldım  Bir porsiyon 40 baht. Kişisel görüşüm taze muz kızarmış muzdan daha lezzetli.
   

Yine fiyatlar ve resimler. Aynı yemeği isteğinize göre , tavuklu, deniz urunlu veya etli hazirliyorlar.

 
   Başka bir akşam yemeği menümüz
.
 
   Bulaşık ta sizin gözünüz önünde yıkanıyor.

Biz Tayland mutfağı yemeklerini sokakta tattık, begendik ve mide sorunu yaşamadık. Siz de tadabilirsiniz.





2 yorum:

Unknown dedi ki...

Kendimde hiç bu sabrı göremiyorum uzakdoğuya bir gün yolumu düşürecek olursam deneyimlerinizden faydalanmayı tercih ederim sayın gezgin

Unknown dedi ki...

Tebrikler Tülay hanım ilgiyle yazılarınızı takip ediyorum.