Yeni Adres

Yeni Sitemiz www.gezginimgezgin.com Adresine Taşındık.

Birazdan Güncel Sitemize Yönlendirileceksiniz.

18.12.2016

Özbekistan Kısa Gezi Notları

Niçin Özbekistan

Orta Asya'da gezmek için bir ülke seçilecekse bana göre o ülke Özbekistan, Hem modern, hem tarihi, hem tanıdık kültür, insanları sıcak, hele Türküm diye kendinizi tanıttığınızda çevrenizi saran ve Türkçe konuşanlar görebilirsiniz.  Turizme yeni açılıyor, doğal, tarihi dokusu korunmuş şehirlerde yüzyıllar öncesine gidebilirsiniz.


Coğrafi olarak farklı  bir Orta Asya ülkesi 



Nasıl Gidilir

  • Ülkeye uçuş yapacak uluslararası şirketleri sınırlanmış, ancak THY'nin her gün İstanbul'dan başkent Taşkent'e uçuşu var. Uçuş fiyatlarını takip etmek gerek ben Kasım 2016'da  uçuştan iki hafta önce 1.600 TL ödedim. Uçuş süresi 4.5 saat. Özbekistan havayolları ile  aktarmalı uçuş ta bulunabilir. 
  • Havaalanında pasaport kontrolünden sonra iki nüsha ülkeye giriş formu dolduruluyor. Mutlaka giriş formunun sizde kalan nüshasını saklayın,çıkışta onu göstermek zorundasınız.
  • Giriş formunda ayrıca üzerinizdeki parayı da yazmanız gerekiyor, çıkarken bir nüsha çıkış formu dolduruluyo,r çıkış formunda yazacağınız  rakam mutlaka girişteki rakamdan düşük olmalı. .

Vize

  • Özbekistan yeşil pasaport dahil tüm Türk vatandaşlarından vize istemektedir. 
  • Turistik veya ticari vize almak için Özbekistan'da bir kişi veya şirketten davet mektubu gerekiyor. O yüzden vize işlemlerinin uzun sürecegini dikkate almak gerek. 
  • Davet mektubu sonrası Ankara veya İstanbul konsolosluğuna 70 dolar ödeniyor.

Para Birimi

  • Som (Sum okunuyor), 
  • Ülkede iki kur var, resmi kur, karaborsa kur. Benim gittiğim tarihte resmi kur 1 dolar, 3200 Som idi, karaborsada  1 dolar 6500 değerinden bozdurduk. 
  • Doğal olarak her yerde ülke parası Som kullanılıyor.

Ne Zaman Gidilir

  • Özbekistan'da yazın Haziran ve Temmuz en sıcak, Ocak ve Şubat ayları da en soğuk aylar. Gezi programı açısından en uygun zamanın ilkbahar ve sonbahar olacağını söyleyebiliriz.

Konaklama

  • Özbekistan'da ülkenin genel olarak ucuz olması nedeni ile bütçenize uygun fiyattan 'booking.com'  dan otel bulmak kolay. Başka ülkelerden farklı olarak Khiva ve Buhara'da özellikle tarihi 300-400 yıllık medreseler veya tarihi binalarda kalabilirsiniz. Biz Khiva'da böyle bir otelde kalmaktan çok keyif aldık.  Orient Star Khiva üç yıldızlı ama eski şehrin en önemli medreselerinden biri. 

Gezilecek Şehirler

Özbekistan'da mutlaka görülmesi gereken her biri birbirinden farklı şehirler: 

  • Taşkent, Khiva, Buhara, Semerkant


Taşkent 

Özbekistan'ın modern şehri,
  • Amir Timur Meydanından kalkan  Hop on Hop otobüsleriyle  şehri gezebilirsiniz.. THY uçağı sabah erken şehirde olduğu için bir tam gününüzü şehirde geçirip ikinci gün başka şehre geçebilirsiniz. Zamanınız varsa iki gece kalmanızı öneririm, Sadece bir gece de Taşkent'e yetebilir çünkü görecek daha başka şehirler var.
  • Şehir içi ulaşım: Öncelikle metro, Orta Asya'nın ilk metrosu  ulaşım amacının dışında mutlaka görülmesi gerekir, sanat galerisi gibi olan istasyonları tek tek gezmek için özel zaman ayırmanız önerilir. Önemli nokta Metro istasyonlarında fotoğraf .çekmek yasak..Size öncelikle aşağıda metro videosunu izlemenizi öneririm. Videoyu izleyince mutlaka metro istasyonları turu yapacağınızı düşünüyorum.
  • Ayrıca yollar geniş, planlı, şehir içi otobüsler ile dolaşabilirsiniz. Taksiler uygun fiyatlı, Özbekistan'da özel araçlarda taksi gibi, herhangi bir özel araç ile taksi pazarlığı yapıp istediğiniz yere gidebilirsiniz.
Taşkent Metrosunu  video ile gezmek isterseniz


Taşkentte Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
1- Barak Khan Madrassah
2- Amir Timur Meydanı ve Heykeli
3- Amir Timur Müzesi
4- Mustaqillik Maydoni (Bağımsızlık Meydanı)
5- Eski Pazar

Taşkent'in sadece görülecek yerlerin isimleri size yetmiyorsa ve şehri daha detaylı gezmek isterseniz: Taşkent Gezi Rehberi 'ne tıklayınız


Khiva

Taşkent'ten Özbek Havayolları ile Urgenç şehrine uçarak, Urgenç.'e 30 km uzaklıktaki tarihi şehir Khiva^ya ulaşılabiliyor. Khiva Özbekistan'da mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Eski şehir surlarla kaplı, surların içerisinde medreseler, saraylar, camiler, türbeler var. Şehir iyi korunmuş, Unesco Dünya Mirasları listesinde.  
  • Biz eski şehirde bir otelde, daha doğrusu bir medresede kaldık. Medrese odasında uyuyup, dersliklerinde kahvaltımızı yaptık. Öğlen ve akşam yemeklerimizi de yine tarihi binalarda yedik. İki gün boyunda, zaman makinesi binmiş ve  17.yy'a gelmiş    gibi hissettik. 
  • Khiva tarihi merkezi Itchan Kale (İç kale), 10 metre yükseklikte surlarla çevrili şehir açık hava müzesi ve 'Devlet Arkeoloji Müzesi'ne dönüştürülmüş adım adım gezmenizi öneriyorum.
Khiva'yı video ile gezmek isterseniz


Khiva'yı detaylı okumak isterseniz. Khiva Gezi Rehberi-Orta Asya'da Zamanın Durduğu Şehir  tıklayınız


Buhara

  • Buhara'ya Khiva'dan otobüs ile geçtik. Kızıl Kum Çölü'nde 450 km ve 6,5 saatlik yorucu bir yolculuk, ancak Buhara'ya ulaşınca tüm yorgunluğunuz unutuluyor. 
  • Yol boyunca pek sık benzin istasyonu göremediğimiz gibi, bizim alıştığımız anlamda ne restoran ne tuvalet vardı. O zaman otobüsünüz tuvaletli, yanınızda da yiyeceğinizin olması gerekli. Bir blogda Özbekistan'da çölde kadınların otobüsün sol tarafını, erkeklerin sağ tarafını kullanarak yolda tuvalet ihtiyaçlarını giderdiklerini okumuş ve çok gülmüştüm. Bu işin daha medeni bir yolu olduğunu gördüm, sadece otobüsünüze dikkat etmeniz yeterliymiş.
Buhara dünya üzerinde  en eski yerleşim yerlerinden,  yine iyi korunmuş, buram buram tarih, ipek yolu üzerinde ticaret, eğitim, dini kültür her şey var. Akşam üzeri ulaşınca önce ışıklar içinde gezip, ertesi gün  yine 16-17 yy. sokaklarında, çarşılarında dolaştık.

Görülecek Yerler
1- Ark Kalesi
2- Devlet Mimarlık Sanat Müzesi (Ark Kalesinin İçinde)
3- Bolo Hauz Cami
4- Miri Arab Medresesi,
5- Abd Al Aziz Khan Medresesi
6- Kalyan Cami
7- Kalyan Minaresi
8- Ulug Bey Medresesi
9- Chor Minör Medresesi (Dört Minare Medresesi)
10-Leb-i Havuz Meydanı
11-Samanid Türbesi
12-Chashma -Ayup (Eyüp Çeşmesi)

Buhara'yı video ile gezmek isterseniz

Size görülecek yerlerin sadece isimleri ve  video ile  hızla gezmek yetmiyorsa
adım adım Buhara'yı gezmek için

Buhara Gezi Rehberi'ne tıklayınız


Semerkant

Semerkant'ta dünyanın en eski medeniyet merkezlerinden biri, ama Buhara'ya göre daha büyük şehir havasında, yine tarihi yerleri iyi korunmuş ve Dünya Mirasları Listesinde ve Orta Asya'nın görülesi şehirlerinden.
  • Öncelikle Registan Meydanı şehrin en çarpıcı yeri. Yine şehre akşam meydanın etkileyici, ışıklı halini görüp ertesi gün tekrar meydandaki medreseleri gezmeye geldik.

Görülecek Yerler
1- Registan Meydanında: Ulugbey Medresesi, Sher-Dor Medresesi ve Tillya-Karı Medresesi
2- Gur-Emir Medresesi ve Türbesi
3- Bibi Hanım Medresesi,Türbesi ve Cami
4- Shahi-Zinda Türbe ve Mezarlık
5- Ulugbey Gözlem Evi
6- Semerkant  Afrasiyop Müzesi

Semerkant'ı video ile gezmek isterseniz.


Semerkant'ı daha detaylı gezmek isterseniz. 

Semerkant Gezi Rehberi - Orta Asya'nın Bilim Merkezi'ne tıklayınız.

Özbekistan'da Ne Yenir  Ne İçilir

  • Özbek mutfağı çok zengin. Ülkede hem tarım ürünleri, hem havyancılık olduğu için sofralarda çok çeşit görebiliyorsunuz. Sofrada önce masaya kök çay dedikleri yeşil çay geliyor. Küçük tabaklarda çeşitli salatalar ve tadımlık meze tarzı yiyecekler geliyor. Çorbada sebzelerin yanısıra  çoğunlukla da bir parça et bulunuyor. Ana yemek olarak hepimizin duyduğu Özbek Pilav yiyebilirsiniz. Ancak Buhara, Semerkant, Taşkent'te farklı pilavlar  tadabilirsiniz bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Özbek mantısı, böregi de tanıdık gelebilir. Sofrada bol taze ve kuru meyveler bulunuyor. 
  • İçki ucuz votka ve yerel şarapları çok ucuza içebilirsiniz.
  • Önemli bir uyarı, yemekler bize göre fazla yağlı ve ağır gelebilir. Siz yine de yerken ölçüyü kaçırmamanız ve mide koruyucu ilaçlarınızı yanınızda taşımanız iyi olabilir.

Gece Hayatı

  • Taşkent'te gece hayatının canlı olduğu söyleniyor. Biz grup olarak gece klüplerine gitmedik ancak iki gece müzikli yerlerde yemeklere gittik. Lokantalar kalabalık ve canlıydı, bir restoran  daha otantik döşenmiş ve geleneksel müzik aletleri ile yerel müzikler çalan bir orkestrası vardı. Diğerinde ise orkestra batı müziği çalıyordu. 
  • Khiva ve Buhara daha tarihi ziyaretlere uygun şehirler, gece hayatlarının canlı olmadığı söylendi. 

Ne Alınır

  • Kıyafetleri genellikle Türkiye'den alıyorlarmış. Pamuk üretiminde dünya çapında önemli bir yere sahip olmalarına rağmen tekstil gelişmemiş. İpek üretimi geliştiği için,yöreye özgü motifli ipek şallar alabilirsiniz. 
  • Suzani, bölgeye özgü, geleneksel,ipek veya pamuklu kumaş, el işi  örtüler
  • Seramik ve özellikle çinileri çok güzel. 
  • Buhara Halıları, Geleneksel olarak ahşap işlemeciliğinde başarılılar. Değişik hediyelik eşyalar alınabilir. 
  • Ayrıca bizim Nasrettin Hocanın Özbek versiyonunun bibloları ve magnetleri de değişik gelebilir.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok faydalı bir yazı olmuş, tebrikler

gezginimgezgin dedi ki...

Çok teşekkürler.